Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων Περιφέρειας Θεσσαλίας
 
 
 
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
 
ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
PHOTO GALLERY
ΕΚΛΟΓΕΣ

» Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) Ν.Μαγνησίας

» Σύστημα απεικόνισης γεωγραφικών δεδομένων  Ν.Μαγνησίας

 

Ενημέρωση για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους

Θέλουμε να ξέρουμε. Τα παράπονα... στον Νομάρχη...
Δυναμικοί Χάρτες Βόλου, Μαγνησίας.
Links, Σύνδεσμοι, Δεσμοί.
Βόρειοι Σποράδες
Αλόννησος. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων Αλοννήσου. (ΕΘΠΒΣΑ)
ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Β. Σποράδων

Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Β. Σποράδων.

Στην Περιοχή Αλοννήσου-Β. Σποράδων ιδρύεται το 1992 το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας που περιέχει εκτεταμένες νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές του ευρύτερου νησιωτικού συμπλέγματοςτης Αλοννήσου με ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και γεωγραφιικά χαρακτηριστικά.

 
Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Β. Σποράδων

Στην Περιοχή Αλοννήσου-Β. Σποράδων ιδρύεται το 1992 το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας που περιέχει εκτεταμένες νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές του ευρύτερου νησιωτικού συμπλέγματοςτης Αλοννήσου με ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και γεωγραφιικά χαρακτηριστικά.

»
Οικολογικές Οργανώσεις

Η διεθνούς και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος περιοχή του ΕΘΠΑΒΣ γίνεται αντικείμενο μελέτης και έρευνας από διάφορες οικολογικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

»
Οι κύριες απειλές της Φώκιας

Οι κύριες απειλές για την επιβίωση της μεσογειακής φώκιας είναι η μείωση της διαθέσιμης τροφής και ο εγκλωβισμός της σε αλιευτικά εργαλεία. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, τα βιομηχανικά απόβλητα, η ρύπανση και η ανεξέλεγκτη αλιεία είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή των βιότοπων και κυρίως στην εξαφάνιση της Μεσογειακής φώκιας.

»
Η Μεσογειακή Φώκια

Η Μεσογειακή φώκια, ή φώκια, η Μοναχός (Monachus monachus), είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη της Ευρώπης και έχει εναποθέσει τις ελπίδες για την επιβίωσή της στην Ελλάδα. Κάποτε ένας μεγάλος αριθμός από αυτές ζούσε σε όλη τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές της Αφρικής, στον Ατλαντικό και στη Μαύρη Θάλασσα.

»
Η Πανίδα

Εκτός από τη Μεσογειακή φώκια, η ιδιαιτερότητα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου, οφείλεται και στην παρουσία, ενός σπάνιου αρπακτικού πτηνού του Μαυροπερίτη, ενός σπάνιου γλάρου με το χαρακτηριστικό κόκκινο ράμφος του Αιγαιόγλαρου και στην παρουσία του αγριοκάτσικου Capra hircus aegagrus, που ζει στα Γιούρα.

Στην Περιοχή Αλοννήσου-Β. Σποράδων ιδρύεται το 1992 το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας. που περιέχει εκτεταμένες νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές του ευρύτερου νησιωτικού συμπλέγματος της Αλοννήσου με ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και γεωγραφιικά χαρακτηριστικά.

Οι σκοποί της ίδρυσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλονήσσου Βορείων Σποράδων είναι κυρίως:

- Η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε εκτεταμένες χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές των Βορείων Σποράδων.
- Η προστασία ενός από τους πιο σημαντικούς στη Μεσόγειο βίοτοπους της μεσογειακής φώκιας, η οποία δυστυχώς βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο.
Η προστασία άλλων σπάνιων και απειλούνενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
- Η ανάπτυξη της περιοχής, με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.Πρέπει να τονιστεί ότι το Πάρκο δεν είναι μια κλειστή περιοχή. Είναι μια εκτεταμένη προστατευόμενη περιοχή με έκταση 2.200 km (τ.μ.) περίπου. Αποτελεί ίσως την πιο εκτεταμένη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο. Η φιλοσοφία του Πάρκου είναι η προστασία του οικοσυστήματος με παράλληλη ορθολογική ανάπτυξη της Αλονήσσου (που είναι το μόνο κατοικημένο νησί του Πάρκου) χωρίς βίαιες επεμβάσεις.

Διάσωση - Περίθαλψη

Στην Αλόννησο λειτουργεί το κέντρο Περίθαλψης & Επανένταξης φωκών, με στόχο τη διάσωση αρρώστων, τραυματισμένων ή ορφανών ζώων. Η ομάδα διάσωσης βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, για να δώσει τις πρώτες βοήθειες και - αν χρειαστεί - να μεταφέρει από κάθε σημείο της Ελλάδας κάθε ζώο που πάσχει, στο Κέντρο. Η επανένταξη των υγειών ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον αυξάνει τις ελπίδες για την επιβίωση του είδους.

πηγή : http://www.alonissos.gr/


 

Πηγή : Διεύθυνση Τουριστικής Ανάπτυξης
Σχετικές Πληροφορίες

Ημερομηνία Ενημέρωσης: Θεματική Ενότητα:
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008 Τουριστικές Πληροφορίες
Συνημμένα Αρχεία