Παλαιότερες Δράστηριότητες Πολιτισμού.

 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών Μαγνησίας παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Γράμμα στο Θεό» από τις 12 έως και τις 15 Ιανουαρίου 2006.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών, Τμήμα Ελλάδας, Τοπική Ομάδα Βόλου και η ΕΚΠΟΛ πραγματοποίησαν εκδήλωση – αφιέρωμα με θέμα «Αρμενίζοντας στη θάλασσα» την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2006.

 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών (AEDE) και η ΕΚΠΟΛ συνδιοργάνωσαν στις 23 Ιανουαρίου 2005 λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στους ποιητές Νίκο Γκάτσο και Φεντερίκο Λόρκα.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι» διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Λαϊκά Τραγούδια της Ιωνίας» το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου.
 • Η ΕΚΠΟΛ στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.
 • Η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μαγνησίας σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ παρουσίασε την Τετάρτη 16 Μαρτίου συναυλία – αφιέρωμα στην ποίηση και τη μουσική της Παλιγγενεσίας του 1821 με θέμα «Τραγουδώντας της Άνοιξη της Λευτεριάς».
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Δήμου Αλμυρού και τον Πολιτιστικό – Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Φερών παρουσίασε τη θεατρική παράσταση για παιδιά «Παρέα με τ’ άστρα, στης μουσικής τα κάστρα» στις 28 Μαρτίου 2005 στο Πνευματικό κέντρο του Αλμυρού και στις 29 Μαρτίου 2005 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Βελεστίνου.
 • Την Παρασκευή 1η Απριλίου η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος διοργάνωσαν έκθεση ζωγραφικής του Βασίλες Σβετλίν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου αλλά και το 2005 ως έτος Θερβάντες.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας, και το Ωδείο Φουντούλη παρουσίασαν από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου το διεθνές Φεστιβάλ Φλάουτου με τίτλο «ΜΕΡΕΣ ΠΛΑΓΙΑΥΛΟΥ 2005» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ν. Ιωνίας.
 • H ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Μαγνησίας, το ΚΕ.Μ.Θ., τη ΔΗ.Τ.Ε.Β. και το ΔΗ.Κ.Ι. διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Γιορτή παιδείας» που περιλάμβανε Φεστιβάλ Μαθητικού θεάτρου, έκθεση φωτογραφίας, προγράμματα τοπικής ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς και προγράμματα χορού και μουσικής. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα από τις 10 έως και τις 20 Μαΐου 2005.
 • Από τη Δευτέρα 23 Μαΐου έως και την Κυριακή 27 Μαΐου 2005 η ΕΚΠΟΛ παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Ιστορίες της θάλασσας» στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής με τη συνεργασία του τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας και του ΚΕ.Μ.Θ.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Γραφείο Αποδήμων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και το Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου διοργάνωσε μια έκθεση αναμνήσεων με υλικό συγκεντρωμένο από τους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς, Μηλεών, Πορταριάς και Μουρεσίου, της βιβλιοθήκης Ζαγοράς, της ΕΚΠΟΛ και του Ε.Λ.Ι.Α. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 27 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου 2005.
 • Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου 2005 έλαβε χώρα το 1ο Workshop Φεστιβάλ Χορού στη Μηλίνα Πηλίου με τη στήριξη της ΕΚΠΟΛ και του Δήμου Σηπιάδας.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με τους Δήμους Αγριάς και Μηλεών φιλοξένησε στη Μαγνησία από τις 11 έως και τις 17 Ιουλίου 2005 χορευτικό συγκρότημα 46 ατόμων από την πόλη Μπέζνο της Σλοβακίας, το οποίο έδωσε χορευτικές παραστάσεις στην Αγριά, τις Μηλιές, στα Καλά Νερά, τη Δράκεια και το Σέσκλο.
 • Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρωτεσίλαος» σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ διοργάνωσαν στις 29 Ιουλίου 2005 τον ετήσιο χορό του Συλλόγου.
 • Η ΕΚΠΟΛ παρουσίασε το θεατρικό σχήμα «Σύγχρονη Σκηνή ΜΚΕ» που ανέβασε την κωμωδία «Χερουβίμ» του Γρ. Ξενόπουλου σε όλο σχεδόν το εύρος του νομού Μαγνησίας. Συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου παρουσιάστηκε στο Δήμο Μουρεσίου, στις 18 Αυγούστου στην Κοινότητα Ανάβρας, στις 19 Αυγούστου στο Δήμο Αλμυρού, στις 22 Αυγούστου στο Δήμο Αφετών, στις 28 Αυγούστου στον Δήμο Πτελεού και στις 29 Αυγούστου στο Θερινό Θέατρο του Δήμου Βόλου.
 • Ο Σύλλογος Περιβολλιωτών Μαγνησίας, ο Δήμος Φερών και η ΕΚΠΟΛ διοργάνωσαν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2005 την αναβίωση του «Περιβολιώτικου Βλάχικου Γάμου» στο Βελεστίνο.
 • Η ΕΚΠΟΛ κυκλοφόρησε το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «Μαγνησία», αφιερωμένο στο Δημοτικό τραγούδι της Μαγνησίας.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης & Περιχώρων «Η Στάνη»διοργάνωσε επιστημονική εκδήλωση το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 με θέμα «Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια – η σπονδυλική στήλη και τα προβλήματά της»
 • Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φοιτητών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Οι Σταυραετοί» και η ΕΚΠΟΛ διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Οι Σαρακατσαναίοι» στις 2 Δεκεμβρίου 2005

 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών, Τμήμα Ελλάδας, τοπική ομάδα Βόλου διοργάνωσε καλλιτεχνική εκδήλωση με πρόγραμμα αφιερωμένο στους ποιητές Κωστή Παλαμά και Γιόχαν Β. Γκαίτε, την 1η Φεβρουαρίου 2004 στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» του Βόλου.
 • Τον Ιούνιο η ΕΚΠΟΛ προχώρησε στην έκδοση του δεύτερου τεύχους του πολιτιστικού περιοδικού «Μαγνησία» το οποίο αυτή τη φορά είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Δήμο Αισωνίας και το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας παρουσίασαν στις 9 και 10 Ιουνίου 2004 δύο παραστάσεις.
 • Ο Δήμος Φερών και η ΕΚΠΟΛ διοργάνωσαν μουσική βραδιά με την ορχήστρα του Βασίλη Αγροκώστα στις 30 Ιουνίου 2004 στον πεζόδρομο Βελεστίνου
 • Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2004 η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Ένωση Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού Βόλου και το Σύλλογο Βετεράνων Νίκης διοργάνωσε στο Μεταξουργείο εκδήλωση με θέμα: «Το χθες και το σήμερα του Μαγνησιώτικου ποδοσφαίρου».
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των Θεσσαλικών Νομών, των ΤΕΔΚ, των περιφερειακών Δήμων και Κοινοτήτων της Μαγνησίας και των Γυναικείων Συνεταιρισμών από τη Μαγνησία διοργάνωσε το «Πολιτιστικό – Τουριστικό Πανόραμα» από 1 έως 15 Αυγούστου 2004 στο Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου στην παραλία του Βόλου. Παράλληλες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα από 1 έως 7 Αυγούστου και συγκεκριμένα την αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Κυριακή 1η Αυγούστου η Εστουδιαντίνα Νέων με τη συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ που παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, την Δευτέρα 2 Αυγούστου τη σκυτάλη πήρε η σχολή χορού της κας. Λαούδη, η οποία σε συνεργασία με τον «Όμιλο Ερευνών Πηλίου» παρουσίασε την παράσταση «Παράδοση με μέλλον». Την Τρίτη 3 Αυγούστου ο Νίκος Παρθένης παρουσίασε τη μουσική παράσταση «Αναζητώντας το χαμένο σανδάλι», ενώ την Τετάρτη 4 Αυγούστου η Θεατρική σκηνή Δικηγόρων Βόλου & Συνεργαζομένων ανέβασε τη θεατρική παράσταση «Ολύμπια – Ηραία». Με αφιέρωμα στον Μικρασιατικό Πολιτισμό από τους Συλλόγους Ποντίων, Εγγλεζονησιωτών, Ιώνων και Καππαδοκών συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις την Πέμπτη 5 Αυγούστου, ενώ χοροί και τραγούδια ντόπιων και προσφύγων στη Θεσσαλία παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 6 Αυγούστου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τρικερίου, το Χορευτικό Συγκρότημα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Μουρεσίου, το Χορευτικό Συγκρότημα Δήμου Μηλεών, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, τον Σύλλογο Θρακιωτών Μαγνησίας, τον Όμιλο Ερευνών Πηλίου, το Χορευτικό Συγκρότημα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγριάς και τον Σύλλογο Προμυριωτών «Γεώργιος Φιλάρετος». Η αυλαία των παράλληλων εκδηλώσεων έκλεισε το Σάββατο 7 Αυγούστου με ροκ διαδρομές από τους ΝΟΡΜΑΛ.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας διοργάνωσε μουσική βραδιά με την ορχήστρα του Βασίλη Αγροκώστα στο λιμανάκι της Κάτω Γατζέας την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004.
 • Ο Δήμος Αργαλαστής σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ παρουσίασαν στις 21 Αυγούστου 2004 θεατρική παράσταση για τους μικρούς τους φίλους από το Θέατρο Σκιών Θεσσαλίας του κ. Σανιδά, με θεματολογία της παράστασης εμπνευσμένη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 • Η ΕΚΠΟΛ και η Κοινότητα Ανάβρας διοργάνωσαν μουσική βραδιά με την ορχήστρα του Βασίλη Αγροκώστα στις 14 Αυγούστου 2004.
 • Η Κοινότητα Κεραμιδίου σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ και με την ορχήστρα του Βασίλη Αγροκώστα διοργάνωσαν μουσική βραδιά στις 20 Αυγούστου 2004.
 • Η ΕΚΠΟΛ και ο Δήμος Πορταριάς παρουσίασαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2004 τη θεατρική παράσταση «Η ωραία μαμά» του Ξενόπουλου με τη θεατρική ομάδα της Σύγχρονης Σκηνής.
 • Ο Δήμος Αγριάς σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ και τη θεατρική ομάδα Σύγχρονη Σκηνή παρουσίασαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 τη θεατρική παράσταση «Η ωραία μαμά».
 • Η ΕΚΠΟΛ κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος του περιοδικού «Μαγνησία», αφιερωμένο στους ευεργέτες της Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα στους ευεργέτες του Πηλίου.
 • Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι» η ΕΚΠΟΛ διοργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα στην Μεγάλη Διδώ Σωτηρίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2004.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2004 συλλεκτικό CD που καταγράφει σπάνιες ηχογραφήσεις δημοτικής μουσικής και τραγουδιών από το αρχείο της ΕΡΑ Βόλου.
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι» σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Μαγνησίας παρουσίασαν εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μεγάλη Διδώ Σωτηρίου.

 • Στις 4 Μαρτίου 2003 προβλήθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία «Το μικρό τρένο του Πηλίου», παραγωγή της ΕΚΠΟΛ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λαγδάρη.
 • Στις 16 Απριλίου 2003 η ΕΚΠΟΛ διοργάνωσε θεατρική παράσταση σε συνεργασία με το περιφερειακό θέατρο Καρδίτσας, με σκοπό τα χρήματα να διατεθούν στα πληγέντα παιδιά του Ιράκ.
 • Η ΕΚΠΟΛ και ο Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού διοργάνωσαν στις 14 Ιουνίου 2003 την 9η Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κροκίου.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με τον Ελληνο-ιταλικό Σύλλογο Βόλου «Amici d’ Italia», το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού των Αθηνών, το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Βόλου και τη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου διοργάνωσε «Εβδομάδα Ιταλικής Κουλτούρας» από τις 6 ως τις 12 Ιουλίου 2003. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν το μουσικό σχήμα Leukopetra και το χορευτικό συγκρότημα Odisseas από την Καλαβρία. Μία από τις εκδηλώσεις ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στα 100 χρόνια της γραμμής «Βόλος-Μηλιές» και στο δημιουργό του τρένου Εβαρίστο Ντε Κίρικο.
 • Η ΕΚΠΟΛ και η κοινότητα Κεραμιδίου διοργάνωσαν μουσική βραδιά με το μουσικό σχήμα Contrabando στις 13 Αυγούστου 2003, στην πλατεία του χωριού.
 • Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτισμός 2000 «Βιομηχανική Κληρονομιά Ατμήλατων Σιδηροδρόμων – Δίκτυο Συνεργασίας SteamRail.Net» και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ΕΚΠΟΛ συνδιοργάνωσε εκδήλωση εορτασμού της εκαντοαετηρίδας του Σιδηροδρόμου Βόλου Μηλεών και της ατμάμαξας «ΜΗΛΕΑΙ» 1903-2003 στις 15 Νοεμβρίου 2003 στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 • H ΕΚΠΟΛ στάθηκε αρωγός στην έκδοση του μουσικού CD “Τραγούδια και Σκοποί” του Μουσικού Σχολείου, στο οποίο καταγράφεται η λαμπρή πορεία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου στη διερεύνηση του χώρου της παραδοσιακής μουσικής. Το CD παρουσιάστηκε στο κοινό σε ειδική εκδήλωση στις 28 Νοεμβρίου 2003
 • Το Δεκέμβριο του 2003 η ΕΚΠΟΛ προχώρησε στην έκδοση του πρώτου τεύχους του εξαμηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού «Μαγνησία», με στόχο τη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης αλλά και την ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Μαγνησίας. Επώνυμοι Μαγνησιώτες, πνευματικοί άνθρωποι, δίνουν δείγματα γραφής τους με υλικό από το χώρο της Λαογραφίας, της Ιστορίας (ιδιαίτερα της τοπικής), της Λογοτεχνίας, της Επιστημονικής Έρευνας, των Καλών Τεχνών και όλων των εκφάνσεων του Μαγνησιακού Πολιτισμού.

 • Στο διάστημα από 13 Μαΐου ως 7 Ιουνίου 2002 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο από την ΕΚΠΟΛ -και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - το πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά», με στόχο την μύηση παιδιών Δημοτικών Σχολείων στα μυστικά του σινεμά.
 • Από 27 Μαΐου ως 7 Ιουνίου 2002, έλαβε χώρα το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικής Έκφρασης, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την ΕΚΠΟΛ και το σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας. Στο Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν έργα με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, που συμμετείχαν σ’ αυτό. Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, στην Ηλεκτρική Εταιρεία, καθώς και στο Δράγνειο Μέγαρο. Συμμετείχαν 12 Σχολεία με έργα: «Ντενεκεδούπολη», «Ειρήνη», «Ο Μικρός Πρίγκιπας», «Στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων», «Ο Μίστερ Σούπερ Μπάμ» και η «Ειρηνούλα», «Το όνειρο του Σκιάχτρου», «Ηλθαν οι ¨Ελληνες», «Ο Αρχοντοχωριάτης», «Όρνιθες», «Το Σκλαβί».
 • Τη Τετάρτη 5 Ιουνίου 2002 πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.
 • Εκδήλωση με το χορευτικό συγκρότημα της Δώρας Στράτου στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου.
 • Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Πορφυρογένειο Ιδρυμα και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Μηλεών πραγματοποίησαν τη Πέμπτη 4 Ιουλίου 2002, στην Αγριά και τη Παρασκευή 5 Ιουλίου στα Καλά Νερά, εκδήλωση με τη χοροθεατρική ομάδα ONE FAMILY.
 • Στις 17 Αυγούστου 2002, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και την ΕΚΠΟΛ συναυλία με τίτλο «Βαλκανικά Ποδήλατα». Στη συναυλία τραγούδησε ο Διονύσης Σαββόπουλος καθώς και τραγουδιστές και μουσικοί γειτονικών χωρών.
 • Στις 19 Αυγούστου 2002, με τη συμμετοχή του πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Νέας Ιωνίας διοργανώθηκε από την ΕΚΠΟΛ στο Ρέμα του Φυτόκου, συναυλία από την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα και το κιθαριστή Αλέξανδρο Παπαρίζο με θέμα: «Τραγούδια Πάθους από την Ανδαλουσία και το Μπουένος Άϊρες μέχρι την Παραγουάη».
 • Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2002, Η ΕΚΠΟΛ με τη συμμετοχή της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διοργάνωσε συναυλία με το μουσικό σύνολο ΚΕΛΣΟΣ. Θέμα, η ευρωπαϊκή μουσική του 16ου και 17ου αιώνα.

 • Συναυλία αφιερωμένη στον βολιώτη από καταγωγή συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο, όπου παρουσιάστηκαν από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο έργα κλασικής μουσικής των J. HAYDN, L. van Beethoven και Γιώργου Σισιλιάνου, σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, Ιανουάριος 2001
 • Παρουσίαση των βιβλίων «Ιστορία μιας Λέξης» και «Ετυμολογικό Αλφαβητάρι» από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκο Βαρδιάμπαση, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οργανισμό Νέα Σύνορα – Λιβάνη, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Απρίλιος 2001.
 • Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καππαδοκών Μαγνησίας της χορευτικής παράστασης «Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες» στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο Βόλου στις 20 Ιουνίου 2001.
 • 1η Συνάντηση όλων των Πολιτιστικών Φορέων του Νομού στις 4 Ιουλίου 2001 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, για τη δημιουργία, σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ «Νομαρχιακού Πολιτιστικού Δικτύου – Συντονισμό Δράσεων Πολιτισμού»
 • Συμμετοχή με περίπτερο ενημερωτικού υλικού στο Συνέδριο του Απόδημου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις 6-8 Ιουνίου 2001.

 • Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτισμός 2001» πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις:
 • Συναυλία με τη Βολιώτικη Κομπανία στο Δήμο Μουρεσίου, στην πλατεία Ξουριχτίου στις 14 Ιουλίου
 • Λαϊκή Μουσική βραδιά με τη «Βολιώτικη Κομπανία» στο Δήμο Μουρεσίου, στην πλατεία Μουρεσίου, στις 24 Ιουλίου
 • Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο» στην Κοινότητα Ανάβρας, στην Πλατεία Ανάβρας την 1 Αυγούστου
 • Δημοτική Λαϊκή Μουσική με το σχήμα «Κουσκουρίδα» στην Κοινότητα Ανάβρας, στην Πλατεία Ανάβρας στις 2 Αυγούστου
 • Δημοτική Λαϊκή Μουσική με το σχήμα «Κουσκουρίδα» στο Δήμο Σηπιάδος, στην πλατεία Λαύκου στις 3 Αυγούστου
 • Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο» στο Δήμο Κάρλας, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Στεφανοβικείου στις 8 Αυγούστου
 • Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο» στο Δήμο Κάρλας, στην Πλατεία Ριζομύλου στις 9 Αυγούστου
 • Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο» στο Δήμο Κάρλας, στο γήπεδο Κερασιάς στις 10 Αυγούστου
 • Λαϊκή ρεμπέτικη μουσική με το σχήμα «Αναδρομή» στο Δήμο Αργαλαστής, στην Πλατεία Αργαλαστής στις 11 Αυγούστου
 • Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο» στην Πλατεία της Κοινότητας Κεραμιδίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό σύλλογο Κεραμιδίου, στις 12 Αυγούστου
 • Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο» στο Δήμο Κάρλας, στην Πλατεία Καναλίων, στις 13 Αυγούστου
 • Παράσταση του Μουσικού συγκροτήματος Λυκείου Αγριάς στο Δήμο Αλμυρού, στην Πλατεία Ευξεινούπολης στις 13 Αυγούστου
 • Ελληνικές και ξένες μπαλάντες με τους «Τετράς» στο Δήμο Αφετών, στην Παραλία Ποτόκι Συκής στις 17 Αυγούστου
 • Μουσικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής «Κοντραμπάντο» στο Δήμο Αλμυρού, στην κεντρική πλατεία Αλμυρού στις 18 Αυγούστου
 • Ελληνικές και ξένες μπαλάντες με τους «Τετράς» στο Δήμο Αλμυρού, στον πεζόδρομο Αλμυρού στις 19 Αυγούστου
 • Ρεμπέτικη μουσική με τους «Μποέμηδες» στο Δήμο Σηπιάδος, στην Πλατεία Προμυρίου στις 20 Αυγούστου
 • Λαϊκή Ρεμπέτικη Κομπανία στο Δήμο Σηπιάδος, στην παραλία Μηλίνας στις 22 Αυγούστου
 • Ρεμπέτικη μουσική με τους «Μποέμηδες» στο Δήμο Μουρεσίου, στην πλατεία Ανηλίου στις 23 Αυγούστου
 • Λαϊκή Ρεμπέτικη κομπανία στο Δήμο Μηλεών, στον Αγ. Γεώργιος Νηλείας θέση Ράχη στις 25 Αυγούστου
 • Λαϊκή Ρεμπέτικη κομπανία στο Δήμο Σηπιάδος, στον Κατηγιώργη στις 27 Αυγούστου
 • Ρεμπέτικη μουσική με τους «Μποέμηδες» στο Δήμο Αφετών, στην Άφησσο στις 29 Αυγούστου
 • Ελληνικές και ξένες μπαλάντες με τους «Τετράς» στο Δήμο Βελεστίνου, στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου στις 30 Αυγούστου
 • Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο» στο Δήμο Βελεστίνου, στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου στις 5 Σεπτεμβρίου
 • Συναυλία ελληνικού τραγουδιού (Ν. Παρθένης) στο Δήμο Αισωνίας, στον Αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου στις 5 Σεπτεμβρίου (αναβλήθηκε)
 • Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο» στην πλατεία Προμυρίου με τη συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Προμυρίου «Γεώργιος Φιλάρετος» στις 8 Σεπτεμβρίου
 • Βραδιά θεάτρου, ποίησης και τραγουδιού με τον Βασίλη Μητσάκη, την Αμαλία Γκιζά και τους συνεργάτες τους στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου στις 14 Σεπτεμβρίου
 • Παρουσία και συμμετοχή δύο μελών του Διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας στο «BOVESIA FESTIVAL – Suoni Canti E Balli Della Calabria Greca» στην Bova- Bova Marina της Καλαβρίας στην Νότιο Ιταλία, 3-4 Σεπτεμβρίου 2001
 • Στις 4/7/2001 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ΕΚΠΟΛ, η πρώτη συνάντηση όλων των πολιτιστικών φορέων του Νομού (πολιτιστικοί οργανισμοί και σύλλογοι) με σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων των φορέων σε θέματα πολιτισμού και τη δημιουργία δευτεροβάθμιου Συντονιστικού Οργάνου («Πολιτιστικού Δικτύου»).
 • Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καραγιώργη «Από μια σπίθα ξεκίνησε..»σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΔΗ.Κ.Ι), στις 19 Νοεμβρίου 2001 στο κτήριο Σπίρερ.
 • Παρουσίαση του βιβλίου της Κατίνας Λατίφη «Τα απόπαιδα» σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΔΗ.Κ.Ι), στις 26 Νοεμβρίου 2001 στο κτήριο Σπίρερ.
 • Στις 24 Νοεμβρίου 2001 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΚΠΟΛ, η Ιδρυτική πράξη για τη σύσταση του πολιτιστικού Δικτύου Νομού Μαγνησίας στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με κυρίαρχο σκοπό τη συσπείρωση των πολιτιστικών «δυνάμεων» του Νομού και την αξιοποίηση της δράσης των περιφερειακών πολιτιστικών οργανισμών, φορέων και συλλόγων, ενώ στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα για τους στόχους και τη φιλοσοφία του Δικτύου, στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς.

 • Παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου «Πιατέλα και άλλα εύθραυστα» στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βόλου, Φεβρουάριος 2000
 • Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της ΕΚΠΟΛ, «Πολιτισμός 2000», σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς των Καποδιστριακών Δήμων και κοινοτήτων, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:
  • Θεατρική παράσταση «Φον Δημητράκης», του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία Δημ. Δακτυλά από το Ερασιτεχνικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, στον Κισσό Μουρεσίου στις 13/7, στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας Μηλεών στις 15/7, στην Αγριά στις 16/7, στους Αγ. Σαράντα Μακρυρράχης Ζαγοράς στις 17/7, στο Στεφανοβίκειο Κάρλας στις 18/8, στην Ευξεινούπολη Αλμυρού στις 19/8, στο Χόρτο Αργαλαστής στις 20/8, στους Αγ. Θεοδώρους Πτελεού στις 25/8 και στο Λαύκο Σηπιάδος στις 26/8.
  • Βραδιές με τη ρεμπέτικη κομπανία «Μποέμηδες», στον Πτελεό στις 21/7 και στην Αργαλαστή στις 28/7
  • Μουσική βραδιά με το μαθητικό συγκρότημα Λυκείου Αγριάς στον Αγ. Βλάσση Πηλίου
  • Βραδιά κλασικής και Jazz μουσικής στο Χόρτο Πηλίου με το Quartetto Dinamico στις 12/8
  • Βραδιές παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής με το μουσικό σύνολο “Κοντραμπάντο”, στο Αχίλλειο Πτελεού στις 5/8, στο Λαύκο Σηπιάδος στις 9/8 και στον Κισσό Μουρεσίου στις 10/8
  • Βραδιές ελληνικού τραγουδιού με το Νίκο Παρθένη, την Αφροδίτη Σημαντήρα τον Ζαφείρη Κουκουσέλη και το συγκρότημά τους, στα Κανάλια Κάρλας στις 11/8, στην Αργαλαστή στις 12/8 και στον Αλμυρό στις 17/8
  • Βραδιές λαϊκής μουσικής με τη “Βολιώτικη Κομπανία” στην Μηλίνα στις 11/8 και στο Κεραμίδι στις 12/8
  • Ροκ βραδιές με το συγκρότημα των “Normal”, στον Πλατανιά Προμυρίου Σηπιάδος στις 7/8 και στην Αγριά στις 1/9
  • Διεθνές Φεστιβάλ Χορευτικών Συγκροτημάτων στο Ριζόμυλο Κάρλας στις 20/8
 • 3ο Φεστιβάλ Φλάουτου στη Μακρινίτσα από 24/8-2/9
 • Συναυλία με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο σε έργα Haydn, Schubert και Κοντογιάννη στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου στις 26/8, σε συνεργασία με την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου

 • Διάλεξη – συζήτηση με θέμα «Διονύσιος Σολωμός - Κύπρος», σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, Φεβρουάριος 1999
 • «11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου», σε συνεργασία με την Βολιώτικη Χορωδία και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Μάρτιος 1999
 • Συναυλία με πνευστά και χάλκινα «Μουσικοί δρόμοι των Βαλκανίων», σε συνεργασία με τον Όμιλο Ερευνών Πηλίου τον Ιούνιο του 1999 στο Δημοτικό θέατρο Βόλου
 • Έκθεση χειρογράφων και παλαιοτύπων με θέμα «στα χνάρια του Ρήγα» στο σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά, τον Ιούλιο 1999
 • Μουσικό Αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, με τη φροντίδα του συλλόγου Κάτω Λεχωνίων για τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης, τον Ιούλιο 1999
 • Τιμητική εκδήλωση για τον λαϊκό μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Θεόδωρο Δερβενιώτη στην πλατεία Ζαγοράς τον Αύγουστο του 1999
 • 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Φολκλορικών Χορών σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Διάπλαση» στο Ριζόμυλο τον Αύγουστο 1999
 • Συναυλία φλάουτου στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου το Σεπτέμβριο του 1999 στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Φλάουτου που διοργάνωσε η Κοινότητα Μακρινίτσας
 • Βραδιές ελληνικού τραγουδιού με το Νίκο Παρθένη, την Αφροδίτη Σημαντήρα, τον Ζαφείρη Κουκουσέλη και το συγκρότημά τους, στους δήμους Αγριάς Σηπιάδος και Σούρπης, σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς των δήμων, τον Ιούλιο και Αύγουστο 1999
 • Θεατρική παράσταση «Αστέρια στον πρωινό ουρανό», του Αλεξάντερ Γκάλιν σε σκηνοθεσία Δημ. Δακτυλά από το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, στους δήμους Αγριάς, Σηπιάδος και Πτελεού, σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς των δήμων, τον Αύγουστο 1999

 • Διήμερο Συνέδριο στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: «Η Γυναίκα στη νεοελληνική λογοτεχνία», σε συνεργασία με την Ενωτική Πορεία Συγγραφέων και το περιοδικό Ομπρέλα, υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού, Μάρτιος 1998
 • Διήμερο Συνέδριο με θέμα «Η διδασκαλία ολοκληρωμένου λογοτεχνικού έργου στη Μέση Εκπαίδευση», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων, Μάρτιος 1998
 • Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Δ. Σαράτσης» με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση του έργου του Αλ. Παπαδιαμάντη», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και την αρωγή της Νομαρχίας Αθηνών, Μάιος 1998
 • Διήμερο Συνέδριο στο τουριστικό περίπτερο Ζαγοράς με θέμα: «Ο Ρήγας και η Παιδεία στο Πήλιο κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Ιούνιος 1998
 • «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, παράσταση στο Λαύκο Μαγνησίας με τη θεατρική ομάδα του Δημήτρη Ρήτα, Αύγουστος 1998
 • «Βραδιά παραδοσιακής μουσικής» με το συγκρότημα και τη χορωδία του Συλλόγου ΕΔΡΑΜΕ στην πλατεία του Λαύκου, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Δράση» και την κοινότητα Λαύκου, Αύγουστος 1998
 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πλάκα Νεοχωρίου, Αύγουστος 1998
 • Εκδήλωση στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα από το θεατρικό σχήμα «Ερινεώς»με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα, Σεπτέμβριος 1998
 • Τετραήμερο Διεθνές Συνέδριο στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ρήγας Βελεστινλής» του Δ. Βελεστίνου με θέμα: «Ο Ρήγας και η εποχή του. Η κρίση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ο νέος ελληνισμός 18ος 19ος αι.», σε συνεργασία με το Δήμο Βελεστίνου και το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Σεπτέμβριος 1998
 • «Τρένο του πολιτισμού και της ειρήνης», Σεπτέμβριος 1998

 • 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Σολίστ, μαζί με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου (Τμήμα Μουσικής)
 • 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Ο Mellville στα διάφορα έθνη»
 • Πήλια ΄97, θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ανατολικό Πήλιο
 • «Τρένο του Πολιτισμού», Σεπτέμβριος 1997
 • Έκθεση Φωτογραφίας του Αγίου Όρους τη δεκαετία του ΄20 (σε συνεργασία με την κοινότητα νέων Ν. Ιωνίας - Νέα Γενιά Μαγνησίας), Οκτώβριος 1997

ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ- ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ